Entingen

Katten moeten minimaal twee keer zijn ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte voor ze de eerste keer in het dierenpension komen. ( ministeriële regeling ) De enting kattenziekte  is maximaal 3 jaar geldig, niesziekte wordt jaarlijks herhaald.

Voor deze inentingen geldt dat ze niet mogen zijn toegediend korter dan 3 weken voor de eerste pension dag.

De reden hiervoor is dat de entingen actieve immunisaties zijn, uw kat wordt ziek gemaakt en moet zelf de antistoffen opbouwen. Dit duurt minimaal 3 weken en soms zelfs langer afhankelijk van de conditie van uw kat.

WIJ KEUREN EEN NEUSPRAY BORDETELLA ENTING AF. Wilt u uw kat toch op deze manier inenten dan moet er minstens 12 weken zitten tussen enten en verblijf in ons pension.

Buiten de zomermaanden mag de inenting niet ouder zijn dan 1 jaar.

Van 1 mei t/m 1 oktober mag de laatste enting niet ouder zijn dan 6 maanden ( vanwege de vele dieren) en niet jonger dan 4 weken.

ADVIES: laat uw kat in het voorjaar inenten, dan mogen ze met deze inenting het hele jaar op vakantie komen!

Wanneer de inentingen niet in orde zijn, mogen wij uw kat helaas niet in ons pension opnemen.

Op de eerste dierenpension dag dient u het inenting boekje mee te brengen en achter te laten gedurende het verblijf van uw huisdier.

Voor katten is het – door de dierenbescherming en het minsterie van landbouw en visserij – verplicht gestelde dierenpaspoort vereist!. Let u erop dat uw personalia correct zijn ingevuld inclusief een nood / WhatsApp nummer en mail adres.

Vanzelfsprekend dient uw kat ook vrij te zijn van ongedierte zoals wormen, teken en vlooien.

(Extra informatie)
NIESZIEKTE 

Niesziekte is een besmettelijke infectie bij katten, niet overdraagbaar naar de mens. Niesziekte is te vergelijken met een verkoudheid tot zelfs een zware griep bij de mens. Niesziekte wordt verspreid door vochtdeeltjes in de lucht. Zelfs een enting hiertegen is niet helemaal waterdicht. Er kunnen virussen opduiken die niet in de enting zijn verwerkt, zodat de kat toch een infectie oppikt. Hele oude of jonge katten en katten in een stresssituatie, zoals in een asiel of pension, zijn extra vatbaar. Vooral als katten bij elkaar zitten m.n. in de groepshuisvesting, zie je na besmetting hier en daar een snotneus en etterige ogen. Dit is niet te voorkomen. Ook een ogenschijnlijk gezonde kat die binnenkomt kan het onder de leden hebben. De incubatietijd is twee  tien dagen. Als wij niesziekte constateren dan isoleren wij deze kat direct en consulteren een dierenarts

Ons advies is om uw kat tijdig in te enten, het liefst ruim een maand van te voren. Wij raden de neusspray enting (bordetella die 72 uur voor het inchecken door een dierenarts ) af !

Wij raden aan als u weet dat uw kat stressig is om hem eens te laten wennen aan groepshuisvesting in een rustige periode. Of kies voor quarantaine, iglo of lodge zodat de kans op infectie en stress minimaal is.

U kent uw dier het beste!

Niesziekte is een acute infectie van de voorste luchtwegen bij katten. De belangrijkste verwekkers zijn het feline herpesvirus en het feline calicivirus. Ook chlamydiaBordetella bronchiseptica en mycoplasmata kunnen een rol spelen. In de meeste gevallen is er sprake van een meng-infectie.

Niesziekte is vooral bij groepshuisvesting van katten een probleem. Dit geldt met name voor catteries, pensions en asiels. Niesziekte is erg besmettelijk maar er overlijden nagenoeg geen katten aan. Alleen jonge kittens kunnen eraan overlijden.

De eerste ziekteverschijnselen bestaan uit niezen en speekselen, wat later ziet men tranenvloed ten gevolge van de conjunctivitis (oogslijmvlies ontsteking). De dieren gaan hoesten doordat ze keelontsteking krijgen n een ontsteking van de luchtpijp. Er kan flinke koorts ontstaan, tot boven de 40 graden. Hierdoor is het dier lusteloos en wil niet eten.

Wanneer een kat eenmaal besmet is met het herpesvirus zal hij dit altijd latent bij zich blijven dragen, ook al lijkt hij volledig gezond. In tijden van een verminderde weerstand kan de niesziekte weer de kop op steken en ook stress is een bekende veroorzaker van het reactiveren van het virus. Dit is ook de reden dat catteries, pensions, tentoonstellingen of dierenartsenpraktijken bekende ‘niesziektebolwerken’ zijn; hier zitten immers veel – vaak gestresste – katten bij elkaar wat zorgt voor een verhoogde infectiedruk. Niesziekte wordt voornamelijk overgedragen via orale, oculaire en nasale uitscheiding bij de kat, dit gaat het snelste wanneer een acuut zieke kat in contact komt met andere katten, hoewel ook latent zieke katten het virus kunnen overbrengen op gevoelige katten. Ook via schoeisel en kleding kan het virus worden overgedragen, maar omdat het niet lang overleeft ‘buiten de kat’ gebeurt dit weinig.